Área de identificación
Tipo de entidad
Forma(s) autorizada(s) del nombre
Forma(s) paralela(s) de nombre
Forma(s) normalizada del nombre, de acuerdo a otras reglas
Otra(s) forma(s) de nombre
Identificadores para instituciones
Área de descripción
Fechas de existencia
Historia de la institución
El juliol de 1936 es va produir el cop d’estat del bàndol nacional, aquest va ser una revolta dirigida contra el govern de la Segona República que acabà desencadenant la Guerra Civil Espanyola. Una vegada superat el procés incontrolat dels primer dies, el poder real va parar en mans del Comitè Central de Milícies Antifeixistes. En aquest comitè hi havia representades totes les organitzacions polítiques i sindicals de l’esquerra. El Comitè Central de Milícies Antifeixistes era l’encarregat de l’organització de columnes de milicians voluntaris. Les columnes es distribuïren militarment en decúries (10 milicians) seccions (30 milicians) i centúries (100 milicians). Entre aquestes últimes hi havia la denominada “Pi i Sunyer”, aquesta va ser formada per funcionaris de l’Ajuntament i va actuar al front d’Aragó, de novembre del 1936 al 30 d’abril de 1937. La iniciativa de la seva creació va ser de l’Associació de Funcionaris de l’Ajuntament. També es va confirmar la creació de l’Oficina d’Informació, aquesta estava localitzada al carrer Pujades número 6, des d’allà es produïa l’organització de guerra de la Centúria i la coordinació dels seus homes.
Durant l’agost, 84 funcionaris de l’Ajuntament de Barcelona es van allistar de manera voluntària a la Centúria Pi i Sunyer, els 16 restants van ser allistats a partir d’altres voluntaris no funcionaris. La Centúria va ser transportada a Martorelles on van començar el període d’instrucció i preparació. El dia 1 de novembre de 1936 la Centúria Pi i Sunyer surt al front des de l’estació de Montcada i Reixac en direcció a Barbastro; aquesta estava integrada orgànicament per un centurió, un ajudant, dos banderers, tres seccions, personal sanitari i serveis auxiliars. El conjunt estava format per 1125 persones, d’elles 74 eren funcionari. De Barbastro són transportats, el dia 3, a Vicién, per arribar a la tarda del mateix dia al front d'Huerrios, prop de les línies defensades pels "Aguiluchos" de la F. A. I. , aquests els titllaren de soldats de quota, amb l’errònia creença que els homes de la Centúria lluitaven per diners. Així i tot es mantenia un ambient de cooperació entre tots els combatents antifeixistes. Quelcom es va posar de manifest en el primer enfrontament armat que tingueren el 6 de novembre.
Del desembre al gener es mantingueren a la posició d' Huerrios. Coincidint amb el Nadal molts milicians funcionaris, 37, per la seva edat, o per problemes físics i familiars van donar-se de baixa i es reincorporaren a l'Ajuntament de Barcelona. Les seves places foren cobertes per soldats voluntaris que, per ordre de la Conselleria de Defensa de la Generalitat eren entrenats en les casernes i classificats en quintes, evitant així l’espontaneïtat voluntarista: indisciplinada i poc operativa per una guerra de posicions. El 15 de febrer la centúria Pi i Sunyer passa a formar part del segon Regiment d'infanteria, tercer Batalló, tercera companyia dins la 30 Divisió Macià-Companys. Tot i la nova organització la Centúria continuà mantenint les relacions amb l'Oficina d'informació, que s'esforçà en atendre les necessitats dels combatents. El dia 30 d’abril de 1937 es produeix la unificació dels exèrcits republicans, i en conseqüència la Centúria Pi i Sunyer desapareix com a tal i serà absorbida per la 30 Divisió.
Lugares
Estatuto jurídico
Funciones, ocupaciones y actividades
Mandatos/fuentes de autoridad
Estructura/genealogía interna
Contexto general
Área de relaciones
Entidad relacionada
Identificador de la entidad relacionada
Categoría de la relación
Fechas de la relación
Descripción de la relación
Entidad relacionada
Identificador de la entidad relacionada
Categoría de la relación
Fechas de la relación
Descripción de la relación
Entidad relacionada
Identificador de la entidad relacionada
Categoría de la relación
Fechas de la relación
Descripción de la relación
Área de control
Identificador de la descripción
Identificador de la institución
Reglas y/o convenciones
- ISAAR (CPF) – Norma Internacional sobre los Registros de Autoridad de Archivos relatives a Instituciones, Personas y Familias, 2ª ed. Camberra: International Council on Archives, 2004.
- Norma de Descripció Arxivística de Catalunya (NODAC) 2007. [Barcelona]: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, 2007.
Estado de descripción
Nivel de detalle
Fechas de creación, revisión y eliminación
Idioma(s)
- catalán
Escritura(s)
Fuentes
- La Centúria de Funcionaris Municipals Pi i Sunyer” La Casa Gran, butlletí interior
d’informació, núm. 6, juny 1982
- Catàleg del fons Centúria Pi i Sunyer. Arxiu Històric de Barcelona (AHCB), 2015
- Quadre dels fons arxivístics de l’Arxiu Històric de Barcelona.
- Enciclopèdia catalana